Lillomarkas venner

BLI MEDLEM!

DETTE SKJER I LILLOMARKA:

Sesongens turprogram er under utarbeiding

Onsdag 5. april Lillomarkas Venners årsmøte på Årvoll gård

Se andre turarrangementer i Lillomarka på turtipssiden


Lillomarkas venner:
Vervebrosjyre - last ned og del ut!
Formål
Vedtekter
Kontakt oss
Årsberetning 2015
Tidligere årsberetninger
Referat fra årsmøtet 2016

Brev, uttalelser og avisinnlegg fra Lillomarkas Venner

Turtips for Lillomarka

Turkompisen - kart

Bruk hue - sykkelvett i marka

Bruk hue-brosjyren: En veiledning til allemannsretten

Hestejordeneprosjektet

Ravnkollen

Galleri Lillomarka

Kultur- og naturminner i Lillomarka

Postkort fra Lillomarka

Hvordan blir været på Lilloseter?.

Skiløypepreparering, status

Arkiv 2014
Arkiv 2013
Arkiv 2012
Arkiv 2010
Arkiv 2009
Arkiv 2008
Arkiv 2007
Arkiv 2006



Andre nyttige lenker


Søk etter:

Arkiv

Velkommen til åpent møte om forslag til kommuneplan

Lillomarkas venner ønsker alle velkommen til åpent møte torsdag 13. november kl. 19.00 i Grorud bydels møtelokaler i Grorudveien 3.
Gjermund Andersen innleder om forslag til og motstand mot ”aktivitetssone” og endringer av markagrensa. Han vil også si noen ord om den pågående prosessen rundt vern av naturreservater bl.a. i Lillomarka. Gjermund er leder i Naturvernforbundet i Oslo og Akershus som i flere viktige sammenhenger er samarbeidspartner med Lillomarkas Venner. Etter innledningen er det åpent for spørsmål, kommentarer, diskusjon.
Les hele invitasjonen her.
Utsikt fra Ravnkollen
6.10.2014


Kulturminnevandring i Lillomarka søndag 12. oktober

Bli med på tur og se "nye" og gamle kulturminner i Lillomarka. Skogoppsynsleder Håvard Pedresen har registrert flere nyoppdagete kulturminner de siste årene. Mange av kulturminnene er fra førreformatorisk tid, og dermed automatisk fredet i kraft av sin alder. På denne turen viser han oss noen av disse godbitene, og vi svinger også innom gamle kjente kulturminner på veien. Oppmøte på parkeringsplassen ved Isdammen kl 11.
Les mer om turen her.

Steinhjulet i Årvollåsen. Foto: Arvid Malmen
6.10.2014


Sopp og moser ved Sandermosen lørdag 20. september

Vi starter på Snippen kl 12, når 11.42-toget ankommer og så går vi til Sandermosen og tar i mot flere deltakere som kommer med 13.42 toget. Da tar vi en ny tur og etterpå koser vi oss på Stasjonen til 18.30-toget stopper for hjemtur mot Oslo. Det er mulig å gå til Snippen og ta et tidligere tog til Oslo (16.29). Ta med grillmat eller kjøp pølser til grillen på Sandermosen. Samarbeid med Botanisk forening, Moseklubben, og kulturPUNKTET Sandermosen stasjon. Turleder er Klaus Høiland (926 56 366) og Arne Pedersen.
Følg med på www.sandermosen-stasjon.no.

Traktkantarell i mosen. Foto: Berit Nyrud
17.09.2014


Ja til markavern!

Fylkesmannen har foreslått at 8 områder i marka skal vernes som naturreservater etter naturmangfoldsloven (NML). Dette er en gladnyhet for alle som ferdes i marka, og som er opptatt av vi skal ta vår del av ansvaret for å verne naturmangfoldet. I media har imidlertid forslaget blitt framstilt som om det vil legge en klam hånd over allmennhetens bruk av områdene. Det har vært kjørt en ensidig dekning av saken, der faktafeil og misforståelser har gitt et feilaktig inntrykk av hvilke konsekvenser vernet vil få for bruken av skogen. Fylkesmannen imøtegår nå påstandene i et nyhetsoppslag, for å bidra til at den videre debatten om bruk og vern av marka skal være basert på fakta. Viktige momenter som understrekes er:

    - alminnelig bruk som skigåing, sykling, løping, bading, telting, klatring og sopp- og bærsanking kan foregå som før. Intensiv bruk, som organisert aktivitet for store grupper, kan kreve søknad om tillatelse
    - vernet gjelder 8 mindre områder i marka, og 10 områder til utredes for vern etter NML. Disse 18 har i media feilaktig blitt framstilt som 174.
    - det er satt begrensninger for spesielt intensive aktiviteter, fordi verneområdene er rike på sårbare og sjeldne arter og naturtyper, som vi har en forpliktelse til å hegne om

Markaloven sidestiller hensynet til friluftsliv, naturopplevelse og idrett. Urørt natur er et gode det blir stadig mindre av, samtidig som brukerundersøkelser viser at det er en viktig opplevelsesverdi for markabrukerne. Det er viktig at ikke tunge interesseorganisasjoner får dominere debatten om bruk og vern av marka på bekostning av de mange uorganiserte markabrukerne. Vi håper at idrettens debattanter nå leser seg opp på de reviderte verneforskriftene, som, ikke minst i Lillomarka, har gått langt i å ta hensyn til deres interesser.
Les også hva Østmarkas Venner sier om saken.

Bilde er fra store Gryta, i det foreslåtte naturreservatet i Lillomarka. Foto: Bjørn Einar Sakseid
14.09.2014


Sopptur ved Slattum

Det er sopptid i Lillomarka, og tirsdag 2. september arrangerte Lillomarkas Venner, i samarbeid med Romerike sopp- og nyttevekstforening, sopptur ved Slattum med soppsakkyndig Siv Moen som turleder. Matsopp sto i fokus på turen, men Siv viste oss også noen mer sjeldne og spesielle sopper, som ikke bør finne veien til stekepanna. Se for eksempel den sjeldne jordstjerna til venstre.
Se flere bilder fra turen i galleriet.

11.09.2014


Eventyrskogtur til Trollvann onsdag 27. august

Turreferatet er på plass!
Se bilder fra turen i galleriet.

Onsdag 27. august inviterer Lillomarkas venner i samarbeid med Naturvernforbundet i Oslo og Akerhus til en ettermiddagstur til Oslos mest sentrumsnære Eventyrskog ved Trollvann.
Oppmøte kl. 17 ved parkeringsplassen nederst i Grefsenkleiva 10 minutter fra Årvollveien busstopp på rute 31. Vi er så heldige at vi har fått med oss NOAs Gjermund Andersen som turleder. Det er små avstander det er snakk om, men mye spennende å se og prate om.
Trollvannstua holder åpent og serverer både middag og annet så vi tar en innlagt stopp der.
Alle er hjertelig velkomne!
Les mer her

Bilde fra skogen ved Trollvann. Foto: Bjørn Einar Sakseid
26.08.2014


Eventyrskogtur søndag 24. august

Bli med på guidet tur inn i eventyrskogen turen til søndag, arrangert av Lillomarkas Venner: Søndag 24. august kl. 10.00.
Oppmøte: Isdammen på Årvoll (parkering på utfartsparkeringen ved Isdammen). Tur opp Årvollåsen og videre nordover til Ole høilands hule. Retur via Storhaug med flott utsikt over Oslo. Underveis blir det litt informasjon om områdene og eventyrskogen, og vi finner poster. Det blir enkle tips om kart og kompass. Kart for turen deles ut.
Poster underveis: Lill-o-dilten 44, 45 og 33.
Tid: 3-4 timer – passer for de aller fleste.
Vel møtt til en flott naturopplevelse!
Bilde fra en tidligere eventyrskogtur. Foto: Frode O. Hansen
19.08.2014


Sykkelkampanjen "Bruk hue - vis hensyn"

Den 24. August vil friluftslivs- og sykkelorganisasjonene stå sammen på 6 ulike utfartssteder i Marka i sykkelkampanjen "Bruk hue – vis hensyn". Formålet er økt trivsel i Marka og her lanseres også rykende ferske sykkelvettregler for alle som sykler i Marka. Samarbeidsforum for sykling i Marka står bak kampanjen.
Ingen av de 6 utfartsstedene ligger i Lillomarka, men Lillomarkas Venner har deltatt i samarbeidsforumet, og sykkelvettreglene anbefales brukt i vår del av marka også!

Last ned kampanjefolderen med de ti sykkelvettreglene, og les dem godt.

19.08.2014


Sommer på Ravnkollen

Både mennesker og dyr har inntatt Ravnkollen i sommervarmen.
Se på ekornet som blir slått av den fine utsikten.
Og på trepiplerka som helst ikke vil ha besøk og varsler om fare.
Og på den ikke helt vanlige brune pelsblomsterflua, som gjør en viktig jobb: bestøver bringebær.

Ekorn på Ravnkollen. Film: Bjørn Einar Sakseid
16.08.2014


Fjell-lodnebregne - funnet for første gang i Lillomarka!

For den som tar seg en sommertur i Lillomarka og har øynene med seg, er det spennende ting å finne. Bjørn Einar Sakseid fant denne fjell-lodnebregna ved Linderudkollen. Dette er en plante som, såvidt man vet, ikke har vært registrert i Lillomarka tidligere. Den trives, som navnet antyder, best i fjellet, men har altså slått rot her i mindre alpine omgivelser. Det er for tiden mye anleggsvirksomhet rundt Linderudkollen, og under slike forhold er det spesielt viktig at vi vet om og får tatt vare på slike godbiter.
Les mer om fjell-lodnebregne her.
Se flere bilder av Lillomarkas fjellodnebregne i galleriet.

Fjellodnebregne. Foto: Bjørn Einar Sakseid
14.08.2014


Sommerhilsen til medlemmene

Vi har laget en oppsummering av vårens saker, og sender den i disse dager ut til medlemmene (e-post) med ønske om god sommer. Det har vært en travel vår med mange viktige saker, les mer i årets sommerhilsen.
Vil du se noen av bildene fra årets turer så langt, kikk her.
Til høsten er alle velkommen med på nye turer.

Aurorasommerfugl på Hestejordene. Foto: Bjørn Einar Sakseid
22.06.2014


Søndag 15. juni er det villblomstens dag!

Da arrangerer vi fellestur sammen med Botanisk forening til Røverkollen naturreservat på Svartberget. Oppmøte kl. 12 ved Romsås kirke. Turen varer til ca. kl 14 eller så lenge man måtte ønske.
Turleder: Gunnar Klevjer.
Blomstervandringer arrangeres over hele landet denne dagen. Turlederne er frivillige og har stor botanisk kunnskap og interesse. Turledere og turdeltakere oppfordres til å legge inn dagens plantefunn på http://www.artsobservasjoner.no/vekster/. Informasjon om villblomstens dag og oversikt over alle turene finner du på http://www.villblomstenesdag.no.
14.06.2014


Søndag 8. juni inviterer vi til tur gjennom Lillomarka sammen med Botanisk forening

Vi tar Jarentoget fra Oslo S. kl 11:42 og er framme på Snippen 12:01. Tema er floraen i tilknytning til slåttemark/kulturmark i Lillomarka. Turen går fra Snippen til Ammerud via Sinober, Nordskogen, Sørskogen og Lilloseter.
Dette blir en innholdsrik tur med stopp på Sørskogen, der Atle Sørskogen forteller om Lillomarka, og med rikelig anledning til å se på floraen underveis.

Turledere: Anders Often og Bjørn Einar Sakseid
Arr: Lillomarkas Venner og Botanisk forening.

Sørskogen. Foto: Arvid Malmen
05.06.2014


Velkommen til guidet tur i eventyrskogen søndag 1. juni

Alle er hjertelig velkommen til å være med på guidet tur inn i eventyrskogen søndag 1. juni kl. 10.00. Oppmøte: Bommen ved Badedammen. Tur nord for Huken i verneverdig natur. Videre opp til Aurevann via Angstkleiva. Ved Aurevann lager vi bål, griller pølser og koker kaffe. Tilbaketuren går ned til Steinbruvann. Underveis blir det informasjon om områdene og eventyrskogen, og vi finner poster. Det blir enkle tips om kart og kompass. Kart for turen deles ut. Poster underveis: Lill-o-dilten 11, 13, 17 og 12.
Tid: 3-4 timer – passer for alle. Vel møtt til en flott naturopplevelse!
Arr: Lillomarkas Venner og Lillomarka O-lag.


29.05.2014


Fuglene var på plass - og sang for oss og seg selv

12 personer utenom turleder stilte opp klokka 7 denne søndag morgen for gledes over vårens fuglesang. Tidligere turleder Éric Roualet har dessverre fått hørselproblemer slik at Bjørn Einar Sakseid har overtatt stafettpinnen. God bedring til Éric! Det ble en hyggelig tur fram til regnet dukket opp i 9-tida og avsluttet turen. Både bøksanger og gulsanger viste seg syngende fram for de fremmødte og også mere vanlige arter.
Her er et liten artsliste fra nettsiden til Norsk Ornitologisk forenings avdeling Oslo og Akershus sin nettside.
Se noen flere bilder fra turen her. Og se flere av vårens fugler og dyr her.

Bøkesanger i sikte. Foto: Bjørn Einar Sakseid
31.05.2014


Vær med og vis motstand mot utbygging av Ravnkollen!

15. mai vil Byutvikling- og miljøkomiteen i Groryd byden behandle kommuneplanen. Vi markerer vår motstand mot planene om boligbygging på Ravnkollen og mot forslaget om aktivitetssoner i marka fra kl 17:30 utenfor Grorudveien 3. Kl. 16:30 er alle velkommen med på en rundtur på Ravnkollen. Oppmøte utenfor Kiwi på Romsås senter.
Arr: Lillomarkas Venner og beboeraksjonen Bevar skogen på Romsås, vern markagrensa på Ravnkollen.
Heng opp annonsen!
Les Lillomarkas Venners uttalelse om Ravnkollenplanene her.

Utsikt fra Ravnkollen
12.05.2014


Årsmøtet 2014

Lillomarkas Venner avholdt årsmøte 26. mars. 34 medlemmer var til stede. Årsmøtesakene og innkomne forslag ble gjennomgått.
Etter årsmøtet fikk vi høre om Turkameratenes imponerende og mangslungne virksomhet i Nittedal. Årsmøtet ble toppet med kveldens kulturinnslag, ”En ganske almindelig flue av middels størrelse” av Knut Hamsund, lest av skuespiller Jan Hårstad.

Les referatet fra årsmøtet her.
Les årsmøtets uttalelse om forslaget til utbygging i marka på Ravnkollen her.
Les Lillomarkas Venners gjeldende vedtekter, justert etter årsmøtets vedtak.

En veldig ualmindelig flue ved Tonsenhagen – gulstripet bjørneblomsterflue
Foto: Berit Nyrud

24.04.2014


Velkommen med på tur!

Sesongens turprogram er klart. Hele 8 turer med ulike temaer og turmål står på plakaten. Bli kjent med nye sider av Lillomarka og kom med på tur!


Last ned turprogrammet her.


20.04.2014


Oppstart av verneprosess

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har nå startet opp et verneplanarbeid etter naturmangfoldsloven for opprettelse av 18 naturreservater i Oslo og Akershus. Ett av disse områdene er et 3.2 km2 stort område i hjertet av Lillomarka. Områdene var først tenkt vernet for friluftslivet etter markaloven, men det viste seg at disse områdene hadde så store naturverdier at de ville oppfylle kriteriene for naturreservat, og dermed kunne vernes gjennom en frivillig-vern-prosess dersom grunneierne ønsket dette.
Les om området her.
Se kartet over området.

I verneområdet: steinura øst for store Gryta.
Foto: Bjørn Einar Sakseid

20.03.2014


Slåttemyra får stjernestatus

Slåttemyra mellom Movatn og Sørli i Nittedal, ble vernet i 1981 på grunn av sin svært artsrike orkidéflora og fordi den huser den sterkt truede orkidéarten myrflangre. I 1996 var Slåttemyra i ferd med å gro helt igjen, men takket være Tor Øystein Olsen og Maridalens venners engasjement, arbeidsinnsats og kompetanse gjennom mange år, har Nittedal i dag et intakt slåttemyrlandskap som ellers er i ferd med å forsvinne fra Norge. Nå har Vitenskapsmuseet ved NTNU i Trondheim utpekt Slåttemyra som en av landets 10 beste slåttemyrlokaliteter, en stjernelokalitet som må tas ekstra godt vare på.
Les mer om Slåttemyras stjernestatus i Romerikes blad og hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

27.02.2014


Velkommen til Lillomarkas Venners årsmøte

Lillomarkas Venner holder årsmøte onsdag 26. mars kl 19 i Grorud bydels møtelokaler i Grorudveien 3.
Etter årsmøtet inviterer vi til foredrag og kulturinnslag:

- Dag Helland Pettersen fra Turkameratene i Nittedal forteller om kulturminner i Nittedal kommunes del av Lillomarka
- Skuespiller Jan Hårstad framfører novellen ”Felen i ville skogen” av Hans E. Kinck

Velkommen, gamle og nye medlemmer!
Last ned sakspapirene her:
Årsmøteinnkalling
Årsberetning
Regnskap
Valgkomiteens innstilling
Endringsforslag i Lillomarkas Venners vedtekter
Forslag til årsmøtet fremmet av beboeraksjonen Bevar skogen på Romsås og Ravnkollen

23.02.2014


Flere kulturskatter i Lillomarka

Vår mann på kulturminner, Håvard Pedersen, har mer i ermet (se forrige nyhet). Han har gjennom årene merket seg en del groper som han har hatt mistanke om at har båret bud om tidligere tiders liv og levnet. Og etter en heldagsbefaring med arkeolog Leif H. Lundø Vikshåland og Thomas Overvaag Lie fra Byantikvaren tidligere i høst er konklusjonen klar:
- 5 av de mindre gropene er kullgroper
- 2 avlange groper tett ved hverandre ved Setertjern er buestillinger for jakt på elg med pil og bue
- 1 større grop ved Storhaug er en elggrop
- I tillegg ble et steinøksbrudd ved Kastesteinen bekreftet
Alle disse kulturminnene er fra før reformasjonen (1537), og dermed automatisk fredet! Det er forbudt å sette i gang tiltak som kan skade, ødelegge, grave ut, flytte, forandre, tildekke, skjule eller på annen måte utilbørlig skjemme automatisk freda kulturminner, samt en 5 m sikringssone rundt. Sammen med alle de andre kulturminnene vi har i Lillomarka, bekrefter disse nye funnene områdets betydning for fangst og næring helt siden de første menneskene satte sin fot i distriktet vårt.
Les mer om automatisk freda kulturminner i kulturminneloven. Les mer om kullgroper, buestillinger og fangstgroper.
Bildet viser en kullgrop ved Kvernberget i Akershus – ikke så lett å få øye på!

Foto: Kulturnett Akershus.

05.12.2013


Byantikvaren mener at Hestejordene og Salamanderdammen er verneverdige

Det er mange år siden LV og andre første gang ba Byantikvaren vurdere verneverdien av kulturlandskapet Hestejordene med omkringliggende kulturminner. I sommer var Byantikvaren på befaring i området sammen med skogoppsynsleder og kjentmann Håvard Pedersen. Det var med stor glede medlemsmøtet i LV mottok beskjeden om at befaringen resulterte i vedtak om at Hestejordene og Salamanderdammen skal inn på Byantikvarens Gule liste. Byantikvarens Gule liste er en oversikt over registrerte verneverdige kulturminner og kulturmiljøer i Oslo. Les om lista på Byantikvarens infoark.
Byantikvarens Gule liste finner du her. Områdets avgrensning er foreløpig usikker, men vil trolig sammenfalle med Håvard Pedersens forslag, som du finner her. Avgrensningen er gjort med gul strek. De røde strekene på kartet er gamle veier, mens de røde prikkene med nr angir kulturminner. Se også Håvards kulturminneoversikt over Hestejordene med tilstøtende områder.

Foto: Et av Groruddalen Historielags bilder fra Hestejordene.

02.12.2013


Medlemsmøte

Hold av onsdag 13. november til Lillomarkas Venners medlemsmøte. Godbiten på medlemsmøtet blir et lysbildekåseri ved Helge Haakenstad, en markakjenner med et langt liv i Oslo kommune Skogvesenet bak seg, som har gitt ut flere bøker om marka. Vi vil også referere fra sesongens turer og oppdatere medlemmene om viktige saker siste halvår. Møtet holdes i bydelens lokaler i Grorudveien 3 kl 19:00. Program for medlemsmøtet ligger her.


Foto: Forsiden til en av Helge Haakenstads siste bøker.

03.11.2013


Sesongens turer

Lillomarkas Venner har arrangert flere spennede turer denne sesongen. Bilder fra turene finner du i galleriet.

På lenkene nedenfor kan du lese om mange av turene:
Fugletur på Hestejordene i mai
Eventyrskogstur til Røverkollia i juni
Sopptur i august
Les mer om soppturområdet i denne rapporten
Kartlegging av beitemarksopp på Hestejordene med SABIMA i september
Innlegg om Hestejordene, Aftenposten 11.10.2013
Gruvetur i september
Tur til Grytedalen og Grisputten i september
Les mer om Grytedalen her.
Foto: Eventyrskogstur til Aurevann

25.10.2013


29. september er tursøndag i Lillomarka!

Bli med på spennende turer siste søndag i september:

Søndag kl 11:15 går turen fra Solemskogen via nydelig eventyrskog til Grisputten og videre til Lilloseter. Turen ender ved Ammerud.

Søndag kl 10:00 tar geolog Tom V. Segalstad oss med på gruvetur i Lillomarka med utgangspunkt fra Apalløkka skole.
Foto: Grisputten

16.09.2013


Søndag 22. september: kartleggingstur på Hestejordene

Samarbeidsrådet for biologisk mangfold, SABIMA, arrangerer kartleggingstur på Hestejordene 22. september. Dette er en oppfølging av en kartleggingstur som ble arrangert her i juni. Hestejordene er et artsrikt område, og i sammenheng med arbeidet som pågår for å få til et verneområde her, er det interessant å få gjort en grundig artskartlegging. Spesielt fokus på turen er beitemarkssopp og andre arter tilknyttet ugjødsla beite og eng. Turen arrangeres i samarbeid med Neslekremla – Oslo og omegn sopp- og nyttevekstforening. Les mer på SABIMAS sider.

Foto: Børstepiggsopp på Hestejordene,
Berit Nyrud

16.09.2013


Velkommen til helgens eventyrskogtur

Søndag 25. august inviterer vi til en ny tur i eventyrskogen, denne gangen til Angstkleiva og Aurevann. Les mer her.

Foto: Aurevannsdammen

19.08.2013


Sommerhilsen fra Lillomarkas Venner

Styret i Lillomarkas venner har sendt ut en liten oversikt over aktiviteten første halvår 2013. Det mangler ikke saker å engasjere seg i. Utfordringen er heller å ha nok tid og ressurser til å ta tak i små og store problemstillinger som berører Lillomarka. Heldigvis foreningen svært engasjerte styremedlemmer, medlemmer og andre støttespillere i nærmiljøet. Det har ikke minst vist seg å være viktig dette halvåret. Les mer her.

Foto: Gulstripet bjørneblomsterflue, Hestejordene,
Bjørn Einar Sakseid

30.07.2013


Les flere nyheter her